Bijdragen aan maatschappelijk debat
UT-wetenschappers leveren op tal van plekken een bijdrage aan het maatschappelijk debat over grote (wereldwijde) opgaven, zoals global warming. Debra Roberts, deeltijdhoogleraar aan de UT (faculteit ITC), is medevoorzitter van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). In november 2023 gaf ze het eerste Climate Colloquium waarin de meest recente bevindingen van het IPCC centraal stonden. Roberts: 'Het is niet langer een kwestie van 'of' we de drempel van 1,5 graad opwarming van de aarde zullen overschrijden, maar eerder 'wanneer'. Dit scenario vertegenwoordigt een gevaarlijke wereld, én die we nog nooit hebben meegemaakt. We moeten nu nadenken over hoe we dan moeten handelen'. In haar toespraak roept ze wetenschappers op om nieuwe onderzoeksvragen te stellen en actief in te zetten op uitwisseling van kennis tussen het Mondiale Zuiden en Noorden.
In 2023 presenteerde René Torenvlied (faculteit BMS), hoogleraar bestuurskunde, de resultaten van onderzoek naar de vuurwerkrampen in Enschede en in Culemborg. Het onderzoek geeft vijftien handvatten voor de Tweede Kamer om het leervermogen van de rijksoverheid na fysieke rampen te versterken. Deze handvatten gaan in op het versterken van het veiligheidsbeleid ten aanzien van vuurwerk, macht en tegenmacht, onafhankelijk toezicht en onafhankelijk onderzoek en bestuurscultuur.
Om onze zichtbaarheid te vergroten en wetenschap dichter bij de maatschappij te brengen nemen we deel aan evenementen. Op de Dutch Design Week (DDW), een jaarlijks evenement in Eindhoven en het grootste designevenement in Noord-Europa, had de UT een installatie op het Ketelhuisplein. Onder de naam Design for transition konden bezoekers het concept 'koken' gebruiken om na te denken over en bij te dragen aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Ook was de UT aanwezig op festival Manana Manana en de Zwarte Cross. Wetenschappers en studenten gaven interactieve mini-colleges over hun onderzoek. De UT campus was verder de locatie van de derde editie van de debatreeks ‘Van torentje naar torentje’. Voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen in november gingen UT-ers samen met collega’s van Tubantia in gesprek met tien lijsttrekkers over hun verkiezingsprogramma.
De UT hecht grote waarde aan media-optredens en reikt daarom prijzen uit aan UT-ers die zichtbaar waren in nationale en internationale media. De eerste prijs was voor Bram Nauta (faculteit EEMCS): hij won in 2023 de Simon Stevinpremie en was mede daardoor het meest prominent zichtbaar. De tweede plaats was voor René Torenvlied (BMS) met zijn onderzoek naar de vuurwerkramp. Op de derde plaats eindigde universitair docent politicologie Martin Rosema (BMS), die meermaals de media te woord stond over de verkiezingen. Bij de studentenprijzen was de eerste prijs voor studententeam Solar Team Twente dat tweede werd bij het wereldkampioenschap zonneracen in Australië. De UT Junior-talent in de mediaprijs ging naar student Mechanical Engineering Dominiek Spin (ET) voor zijn rekentool waarmee studenten kunnen zien wat ze kwijt zijn aan rente over hun studieschuld. Van de website van DUO, de Dienst Uitvoering Onderwijs, werd Dominiek Spin niks wijzer. 'Tijd om zelf iets te ontwikkelen', dacht hij. Met zijn rekentool kreeg hij aandacht bij RTL Nieuws en bij RTV Oost.