Voorwoord CvB

Reflecteren op het afgelopen jaar kan niet zonder de blik ook naar voren te richten. De Universiteit Twente wacht immers een spannende toekomst. Gedurende 2023 werd het beeld van de uitdagingen waar we als universiteit in de komende jaren voor staan steeds scherper. We bevinden ons in een periode waarin de wereld om ons heen volop in beweging is, de complexiteit van de vraagstukken toeneemt en we rekening moeten houden met voortdurende onzekerheid. In het afgelopen jaar hebben we de eerste belangrijke stappen gezet naar een wendbare en financieel gezonde organisatie die klaar is om die uitdagingen met succes aan te gaan: veelal uitdagingen die ook een financiële dimensie kennen.

Prioriteiten

We hebben in 2023 drie prioriteiten gesteld voor de komende jaren: het op peil houden van studenteninstroom, het toekomstbestendig maken van ons onderwijs en het vergroten van inkomsten uit tweede en derde geldstroom, met daarbij een scherp oog op de financiën om deze waar nodig bij te sturen. Die keuzes maken we vanuit hoe we onze toekomst voor ons zien, hoe we de meeste waarde toevoegen aan de samenleving. Het creëren van de juiste route kan niet zonder een scherp beeld van waar we naar toe willen.

We zijn als universiteit in eerste plaats een plek om te leren en je te ontwikkelen. We zijn trots op het feit dat ons onderwijsaanbod door studenten zeer hoog gewaardeerd wordt. De afgelopen jaren, ook in 2023 weer, scoren we in de Nationale Studenten Enquête steevast bij de beste universiteiten van het land. Onze studenten zijn uitermate positief over het onderwijs en de kansen om zich te ontwikkelen die ze in Twente aangeboden krijgen.

Hoe positief het oordeel van onze studenten ook is, we blijven misschien wel het best bewaarde geheim van Nederland. We werken hard om onze naamsbekendheid te vergroten. We zagen in 2023 een daling in de instroom van nieuwe studenten en moeten er rekening mee houden dat deze aantallen in de komende jaren op hetzelfde niveau blijven, en eerder dalen dan stijgen. De demografische ontwikkeling in Nederland is zodanig dat er in de komende jaren minder scholieren hun vwo-diploma halen, en dat bovendien het aandeel leerlingen dat voor een N-profiel – dat nodig is voor het volgen van een technische universitaire opleiding – kiest, daalt. Ook de internationale instroom staat onder druk, in het bijzonder door de voortdurende internationaliseringsdiscussie in de landelijke politiek, en die mogelijk leidt tot extra barrières voor internationaal talent.

We voelen het ongemak van de stagnerende instroom in het bijzonder omdat we weten dat het bedrijfsleven staat te springen om technisch geschoold personeel. Het aantal vacatures is reeds enorm en zal in de komende jaren alleen maar toenemen. De maatschappelijke uitdagingen vragen om talent dat deze vacatures kan vervullen: van het realiseren van oplossingen om klimaatverandering tegen te gaan tot het ontwikkelen van nieuwe innovaties in de gezondheidzorg, die nodig zijn om deze betaalbaar en uitvoerbaar te houden. Want dat is uiteindelijk waar we van zijn: een waardevolle bijdrage leveren aan de samenleving.

Een andere kerntaak die in de komende periode aandacht behoeft, is valorisatie. We kunnen als universiteit terugkijken op een succesvolle geschiedenis als het gaat om innovatie en kennisontwikkeling ten behoeve van maatschappelijke en economische vooruitgang. Het is zaak daar stevig om in te blijven zetten, niet in de laatste plaats omdat het vergroten van inkomsten uit tweede en derde geldstroom ons helpt ons verder te ontwikkelen.

Robuust en wendbaar

College van Bestuur

Om ook in de komende jaren krachtig onze maatschappelijke bijdrage te kunnen leveren, is een robuuste en wendbare organisatie nodig. Toen in de loop van 2023 de financiële opgaven voor de toekomst steeds helderder werden, hebben we met elkaar gekozen om tijdig bij te sturen. We realiseren ons dat dat een proces is dat niet altijd even plezierig is, maar wel een die nodig is om de toekomst met vertrouwen tegemoet te kunnen gaan. We zijn een universiteit vol creatieve en ondernemende breinen, die graag nieuwe dingen ontdekken en aan de slag gaan met nieuwe uitdagingen. We zijn er van overtuigd dat we als we die energie en expertise om te innoveren en te leren benutten om onze eigen organisatie krachtiger te maken, we onze maatschappelijke taak succesvol kunnen blijven voortzetten en elke dag meer impact maken.

Prof. Dr. Vinod Subramaniam, Voorzitter
Prof. Dr. Tom Veldkamp, Rector Magnificus
Drs. Machteld Roos, Vice-Voorzitter

Verantwoording

Met dit jaarverslag legt het CvB verantwoording af over het gevoerde beleid en de realisatie van de plannen in 2023. We doen dit in lijn met de Code goed bestuur universiteiten. Er was dit jaar, net als voorgaande jaren, geen sprake van besluiten, onderwerpen of transacties waarbij een persoonlijk tegenstrijdig belang van een CvB-lid een rol speelde.