Shaping2030
Met onze strategie Shaping2030 geven we een eigentijdse invulling aan ons fundament. De wereld waarin we leven is continu in beweging. Als kennis- en innovatiebolwerk en opleider van studenten met een brede maatschappelijke blik wil de UT bijdragen aan een eerlijke, duurzame en digitale wereld. De kennis die we ontwikkelen staat ten dienste van mens en maatschappij, met aandacht voor de wisselwerking tussen de mens en diens omgeving. Om kwaliteit te blijven leveren, krijgen onze mensen tijd en ruimte om mee te groeien en talent verder te ontwikkelen. We erkennen en waarderen de inzet van al onze studenten en medewerkers, en hebben aandacht voor de bredere maatschappelijke context waarin wij ons bevinden. Dit komt terug in ons onderzoek, onderwijs, de inzet van nieuwe technologieën én in de organisatie zelf, bijvoorbeeld in de vorm van studentbegeleiding, personeelsmanagement en campusbeheer.
Het doel dat de UT de komende jaren scherp voor ogen wil houden, is de transitie naar een zogenaamde vierde generatie universiteit, een universiteit die structureel samenwerkt met de wereld om haar heen. Dit krijgt vorm door bijdragen aan de samenleving, werken vanuit verbinding en ontplooiing van het individu. Oftewel: Shaping Society, Shaping Connections en Shaping Individuals. Faculteiten en diensten brengen een eigen focus aan in de uitwerking en implementatie.
De voortgang is onderdeel van de planning- en control cyclus (zie Continuïteit). Het gesprek daarover vindt plaats op verschillende manieren. Zo reflecteert het CvB met het management van de organisatieonderdelen op hun invulling in de zogenaamde Shaping Dialogues, half jaarlijkse gesprekken tussen het CvB en het management. In Shaping stories en een aantal Podcast afleveringen gingen UT-medewerkers onderling in gesprek over hun bijdrage aan Shaping2030.
Het waardecreatiemodel geeft weer welke bronnen de UT inzet om impact te creëren. We staan voor grote uitdagingen als klimaatverandering, vergrijzing in de westerse wereld tegenover de groeiende groep jongeren met een beperkt toekomstperspectief in het mondiale Zuiden, grote druk op de zorg en een toenemende impact van digitalisering op de maatschappij. Samenwerking in verschillende netwerken, zowel academisch als ondersteunend en operationeel, zowel regionaal, nationaal als internationaal, is essentieel om in deze gezamenlijke maatschappelijke uitdagingen te navigeren. Door inzet van menselijk, financieel en overig kapitaal dragen we bij aan oplossingen. Daarbij proberen we de negatieve impact van activiteiten, zoals CO2 uitstoot en geluidsoverlast bij evenementen, of neveneffecten van nieuwe technologieën, met de juiste maatregelen te beperken.
Onze strategie is meerjarig en we blijven ons ontwikkelen. De Shaping Expert Groups waarover we in vorige jaarverslagen hebben verteld, zijn nu afgerond. In de loop van 2023 hebben een aantal sessies plaatsgehad met het hoger management om de profilering verder aan te scherpen. Vanuit de maatschappelijke domeinen Healthy living & better healthcare, Connected Communities en Sustainable environment is gekozen voor een focus op vier impactdomeinen: Health, Climate, Safety & security en Chip technologies.