Governance
De UT hanteert verschillende gedragscodes voor wetenschappelijke, zakelijke en sociale integriteit voor studenten, medewerkers en derden. Deze zijn online beschikbaar en geclusterd onder Integrity and ethics. Lees meer hierover in het hoofdstuk Voor een inclusieve en veilige samenleving.
We werken vanuit de algemene principes van goed bestuur zoals die zijn vastgelegd in de Code goed bestuur universiteiten. Hoe we aan negen artikelen van de Code voldoen, is integraal verwerkt in de verschillende onderdelen van het jaarverslag. Van de voorwoorden van CvB, RvT en medezeggenschap (waarin bijvoorbeeld onze maatschappelijk opdracht is verwoord), het bestuursverslag (waarin de omgang met klachten wordt toegelicht), de continuiteitsparagraaf (waarin het interne risicobeheersings- en controlesystemen is opgenomen) tot en met de bijlagen (waarin onder andere de organisatiestructuur, nevenfuncties en declaraties van het CvB zijn gepubliceerd) en de overige gegevens (controleverklaring onafhankelijke accountant).
Bestuursakkoord & Notitie helderheid
In het Bestuursakkoord 2022 hoger onderwijs en wetenschap zijn de inhoudelijke nationale doelstellingen vastgelegd: Versterking van het fundament, Ruimte geven aan talent en Vergroten van de maatschappelijke impact. In een bijlage delen we hoe we hieraan bijdragen.
Via de Notitie Helderheid in de bekostiging van het hoger onderwijs geven we inzicht in de interpretatie en toepassing van de bekostigingsregels. De thema’s uit de notitie hebben we in een bijlage op een rij gezet.
Investeren met publieke middelen in private activiteiten
De beleidsregel Investeren met publieke middelen in private activiteiten, die in april 2021 is gepubliceerd, vervangt thema 2 van de Notitie Helderheid. Meer hierover in de bijlage.
Kwaliteitsafspraken
Door de invoering van het leenstelsel is extra geld beschikbaar om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. De besteding hiervan loopt volgens de Kwaliteitsafspraken. De kwaliteitsafspraken van de UT zijn in 2018 ontwikkeld en via een bottom-up werkwijze tot stand gekomen. De UT heeft plannen uitgewerkt binnen vijf instellingsbrede programma’s: Community building, Learning facilities, Teaching professionalisation, Global citizens en Talent development. In een bijlage leggen we verantwoording af over de manier waarop de middelen worden besteed.
Coronaparagraaf
Om de effecten van de pandemie op te vangen maakt de UT gebruik van verschillende COVID-19 gerelateerde subsidieregelingen. Uit het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) ontvangt de UT middelen voor herstel en ontwikkeling van het onderwijs tijdens en na corona. Onderzoekers zijn in 2023 ondersteund met middelen uit het ‘Bestuursakkoord onderzoek Steunprogramma voor herstel en perspectief van de onderzoeker’. Acties zijn door het hele jaarverslag terug te vinden. Daarnaast bieden we in een bijlage een integrale tekst over het NPO.