Internationale netwerkuniversiteit
Een kernelement van onze visie is dat wij onze studenten opleiden tot global citizens met een ondernemende, open en inclusieve mindset. Met ons uitgebreide (internationale) netwerk bieden we een breed palet van internationale leerervaringen aan studenten en stafleden. Onze wetenschappers werken met vakgenoten over de hele wereld. Voor uitwisseling is het Erasmusprogramma een belangrijk instrument. Op het gebied van gezamenlijk onderwijs bieden we gezamenlijke programma’s met partneruniversiteiten zoals Single, Double en Joint Degrees met internationale partners op bachelor-, master- en PhD-niveau.
Bron: Mobility Online
Bron: Mobility Online
Onze samenwerking met de Universiteit van Münster (WWU) is een mooi voorbeeld van een regionale samenwerking die ook internationaal is. In 2023 tekende de UT en de WWU een memorandum van overeenstemming met de twee grootste ziekenhuizen van de grensregio – de Universiteitskliniek Münster (UKM) en het Medisch Spectrum Twente (MST). Met deze overeenkomst beogen de partijen de toekomst van de medische zorg in de Nederlands-Duitse grensregio gezamenlijk vorm te geven. De partijen willen in de komende vijf jaar van elkaar leren, zowel als het gaat om het inrichten van de publieke gezondheidszorg als om het verbeteren van de opleiding en bijscholing van medisch personeel. Daarnaast willen de partijen gezamenlijk werken aan de technische vooruitgang op medisch gebied. Het doel is om ondanks de steeds schaarser wordende hulpmiddelen de kwaliteit van de gezondheidszorg in de grensregio voor de toekomst te waarborgen.
In 2023 zijn twee gezamenlijke onderzoeksprojecten tussen WWU en de UT, ‘Model Order Reduction for Discrete Particle Systems’ en ‘Novel tools to study and steer the volume of living cells’, gehonoreerd met een Collaboration Grant. Het eerste project richt zich op het combineren van open-sources codes om daarmee tijd en middelen te besparen in het werken met granulaat (korrelvormig materiaal dat een belangrijke rol speelt in verschillende industrieën). Het tweede project beoogt controle over het volume van levende cellen in drie dimensies te verhogen waarna toepassingen kunnen worden onderzocht. Naast deze beurzen zijn er voor het eerst ook Collaboration Grants for Young Researchers uitgereikt waarmee ervaren onderzoekers tot vier jaar financiering ontvangen voor het begeleiden van junior onderzoekers.
Strategische beurzen zijn ook ingezet in de samenwerking met de Universiteit van Waterloo in Canada. In oktober bracht een delegatie van de UT een bezoek aan Waterloo om verdere samenwerking te verkennen op de thema’s: bio-engineering, biotechnologie, gezondheid, nanotechnologie en water. Toen zijn de Twente and Waterloo Strategic Collaboration Grants (SCG) opgericht om gezamenlijk onderzoek te bevorderen op prioritaire gebieden, waarbij vier teams financiering hebben ontvangen. Eerder dat jaar was UT voorzitter Vinod Subramaniam te gast bij het Global Seminar, geleid door de Universiteit van Waterloo en Strathclyde. Samen met leiders van andere vooraanstaande instellingen op het gebied van Science, Technology, Engineering en Mathematics (STEM) spraken ze over een gezamenlijke ambitie: hun rol in een post-pandemische wereld.
Naast bilaterale, internationale partnerschappen, werkt de UT ook in consortium verband. Het ECIU-consortium is belangrijk voor uitwisseling van staf en studenten, gezamenlijke onderzoeks- en onderwijsvoorstellen en lobby in Brussel. Een mooi voorbeeld is de Collaborative Online International Learning (COIL)-cursus Sustainable Nanotechnology die de UT samen met (o.a.) ECIU-partner Tec de Monterrey bood als onderdeel van de UT master Nanotechnology. De bevindingen van de cursus zijn gepresenteerd en uitgebreid besproken onder vakgenoten tijdens de World Engineering Education Forum (WEEF - GEDC) conferentie in Monterrey in oktober 2023. Een ander voorbeeld: tijdens Create Tomorrow deden negen ECIU-teams, samengesteld uit studenten van de verschillende ECIU-universiteiten, mee.
Daarnaast is de UT actief in het Europese EIT Digital netwerk en vanaf 2023 zelfs de enige Nederlandse deelnemer. Tracks van onze masteropleidingen Computer Science en Interaction Technology bieden we binnen de EIT Digital master School als Double Degree programma aan. Studenten studeren in deze masterprogramma’s een jaar aan de UT en een jaar bij een van de partners. In het programma wordt techniek gecombineerd met ondernemerschap. In 2023 zijn 35 studenten ingestroomd (10 meer dan vorig jaar) en tot nu toe zijn er bijna 250 diploma’s uitgereikt. Op dit moment wordt onderzocht of de opleiding Industrial Engineering and Management (faculteit BMS) aan kan sluiten bij het EIT Digital master's programma FINTECH.
Het aantal publicaties dat in internationaal verband is geschreven bleef de afgelopen jaren ongeveer gelijk. Inmiddels is aan 61% van de UT-publicaties tenminste één auteur van een organisatie buiten Nederland verbonden. In 2023 betrof het 1.997 publicaties, die gemiddeld vaker worden geciteerd dan publicaties met nationale of zonder samenwerking. Net als in 2022 is het Franse Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) de buitenlandse organisatie waar de UT het meest mee co-publiceert.
Bron: SciVal
Samenwerking versus afhankelijkheid
Universiteiten zijn meer in de maatschappij komen te staan en zoeken partners om relevant te zijn in hun onderzoek. Samenwerking brengt beïnvloeding met zich mee. Beïnvloeding die juist wordt gezocht door inbreng van andere invalshoeken maar die ook ongewenst kan zijn zoals een opdrachtgever die inspraak wil over het wel of niet opnemen van wezenlijke resultaten in het eindrapport. Het is belangrijk dat onderzoekers zich bewust zijn van deze risico’s. Met onze Integrity and ethics organisatie en Knowledge safety & export control portal ondersteunen we hierin.