Waardecreatiemodel
Het waardecreatiemodel specificeert hoe we waarde creëren. Het model bestaat uit een aantal onderdelen:
Bronnen
Waardecreatie
Output & Outcomes
Impact
Maatschappelijke uitdagingen
Bronnen
Het waardecreatiemodel start met de input van diverse soorten hulpbronnen.
Mensen
Wetenschappelijk en ondersteunend personeel, studenten en promovendi.
Intellect
Kennis en methodieken voor onderwijs, onderzoek en innovatie.
Technologie
Voor bedrijfsvoering, onderwijs, onderzoek en innovatie.
Financiën
Collegegelden en financiering uit overheid en bedrijfsleven.
Goederen
Roerende zaken zoals laptops en meubilair.
Natuurlijk
Hulpbronnen voor bedrijfsvoering, zoals metalen, hout, zon, wind en water.
Infrastructuur
Onroerende zaken zoals laboratoria en gebouwen.
Sociaal en relaties
Netwerken en relaties betrokken bij de UT.
Waardecreatie door de UT
Vervolgens creëert de UT waarde door het inzetten van haar belanghebbenden, competenties, waarden en activiteiten.
Belanghebbenden
Diverse belanghebbenden zijn betrokken bij het creëren van waarde.
Studenten
Medewerkers
Alumni
Burgers
Overheid
Onderwijsinstellingen
Bedrijfsleven
Fysieke en digitale netwerken
Strategie
Shaping2030 geeft richting aan de waardecreatie en bestaat uit drie pijlers:
Wij werken volgens onze kernwaarden...
Ondernemend
Inclusief
Open
...en zetten onze kernactiviteiten in...
Onderwijs
Onderzoek
Valorisatie
...binnen onze kern competenties.
High Tech Human Touch
Technische en natuurwetenschappen
Sociale en gedragswetenschappen
Onderzoeksinfrastuctuur
Visie
Bijdragen aan een eerlijke, duurzame en digitale samenleving.
Output & outcomes
De waardecreatie van de UT levert output en outcomes op. Deze dragen bij aan sociale- en technische innovaties en aan transities van maatschappelijke sectoren.
Ontwikkeling kennis en kerntechnologieën
Innovaties op het grensvlak tussen techniek en samenleving
Getalenteerde alumni en medewerkers in duurzame loopbanen
Katalysator van ecosystemen
Een veilige en stimulerende werk- en leeromgeving
Duurzame oplossingen waarbij de mens centraal staat
Impact
Via uiteenlopende wegen heeft dit maatschappelijke impact, waarmee de UT bijdraagt aan de oplossing van vraagstukken op het gebied van mens, maatschappij en verbindingen.



Maatschappelijke uitdagingen
Maatschappelijke uitdagingen nemen alleen maar toe in aantal en complexiteit. Door middel van onze kernactiviteiten onderwijs, onderzoek en valorisatie in de technische, natuur-, sociale en gedragswetenschappen dragen wij bij aan oplossingen voor deze uitdagingen. Dit doen we door directe samenwerking met onze belanghebbenden. Naast inhoudelijke onderzoeksthema's krijgt dit bijvoorbeeld vorm door challenge-based onderwijs en onderzoek. De focus ligt hierbij op impact domeinen Health, Climate, Safety and security en Chip technology.
We dragen bij aan:
opleiding van jongeren voor de toekomst
aankomende energie-, klimaat-, materiaal transities en digitalisering
economische en sociale ontwikkeling van de regio en Nederland
We doen het samen
Als campusuniversiteit in Enschede zijn we een belangrijke schakel tussen wetenschap en samenleving in de regio, in Nederland en de wereld. We omarmen Open Science, spelen in op ontwikkelingen in de maatschappij en de wereld van hoger onderwijs en richten ons op de wisselwerking met de samenleving.
Outside in & inside out: we brengen mensen, kennis, vragen, technologie naar de UT én we gaan er op uit om de kloof tussen wetenschap, innovatie en samenleving te dichten. Hiermee verkleinen wij de ‘kennisparadox’, het probleem dat nieuwe kennis en technologie in de samenleving niet altijd optimaal wordt benut.
Regionaal
De regio is voor de UT een breed begrip. Het kan gaan over Enschede, Twente, Overijssel, Oost-Nederland of de Euregio. We werken samen met andere kennisinstellingen zoals Hogeschool Saxion, het ROC van Twente en scholen in het primair- en voortgezet onderwijs. We onderhouden nauwe banden met gemeenten en de provincie Overijssel. Ook zijn we actief in de Twente Board en Economic Board Zwolle. Dit zijn samenwerkingsverbanden tussen ondernemers, overheid en onderwijsinstellingen in de regio gericht op de sociaal-economische ontwikkeling.
De regio doorkruist landsgrenzen. In EUREGIO verband zijn we onderdeel van de sociaal-culturele en economische integratie van het grensgebied met Duitsland. We werken in het stedennetwerk van Münster, Osnabrück en de Netwerkstad Twente (bestaande uit de steden Almelo, Enschede en Hengelo) kortweg MONT. Als medeoprichter van het Dutch-German TECH.LAND-programma werken we samen aan de thema’s energie (batterijonderzoek en waterstof), circulaire economie, geavanceerde productie en robotica, gezondheid en MedTech.
Landelijk
Een van de landelijke speerpunten van de UT is de samenwerking met de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam, daarover later meer. Verder is de UT actief in de regio Zwolle waar in 2024 met Windesheim subsidie is ontvangen vanuit AiNed (Groeifonds) met het project AI voor een LErende MAakindustrie (AMELIA). Een ander voorbeeld van onze inzet daar is de samenwerking met Perron038, innovatiecentrum voor de maakindustrie die in Zwolle vorm kreeg. In Apeldoorn ten slotte werken we met verschillende kennisinstellingen en bedrijven samen in het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CVD).
Het samenwerkingsverband van de vier Technische Universiteiten (4TU) versterkt de positionering en wetenschappelijke doorontwikkeling van de UT. Een mooi resultaat binnen het thema ‘High Tech for a Sustainable Future’ (HTSF) is het programma Pride & Prejudice dat in 2024 succesvol is afgesloten. Het resultaat? Nieuwe innovatieve technologie en wetenschappelijke kennis waarmee mensen kunnen worden ondersteund om een gezondere leefstijl aan te nemen. Met het 4TU Centre for Engineering Education ontwikkelen en verzorgen we programma’s voor UT-staf zoals de UTQ (University Teaching Qualification), SUTQ (Senior University Teaching Qualification) en Teaching & Learning Fellows.
Mondiaal
De UT is een mondiaal opererende universiteit. Met ons uitgebreide (internationale) netwerk bieden we een breed palet van internationale leerervaringen aan studenten en stafleden. Onze wetenschappers werken met vakgenoten over de hele wereld. Als medeoprichter van het European Consortium of Innovative Universities (ECIU) bouwen we sinds 2019 met 13 partners aan een Europese Universiteit: ECIU University, waarin we experimenteren met nieuwe vormen van onderwijs en onderzoek.
Bron: Mobility Online
Bron: Mobility Online
Daarnaast onderhouden we drie Global Academic Partnerships: met de Universität Münster in Duitsland, de University of Waterloo in Canada en met Tecnológico de Monterrey in Mexico.
Met de Universität Münster vierden we in mei 2024 dat zestig jaar geleden (dus nog voor de officiële opening van de UT) het eerste contact is gelegd tussen de instellingen. De samenwerking is inmiddels geworteld in bijna alle gebieden - van samenwerking op geneeskunde, natuurwetenschappen en politiek tot het REACH - EUREGIO Start-up Centre en transnationale studieprogramma's.
Tijdens een bestuurlijk bezoek aan ‘de Tec’ in 2024 is het nieuwe Memorandum of Understanding getekend, net als nieuwe overeenkomsten voor studentuitwisseling. De banden met Mexico zijn verder versterkt door een bijeenkomst met alumni en andere partners bij de Nederlandse Ambassade aldaar. Voor uitbreiding van de onderzoekssamenwerking worden binnenkort Connect Days georganiseerd.