Verdere organisatieaspecten
Nieuwe CAO Nederlandse Universiteiten
In juli 2023 is door UNL met de werknemersorganisaties FNV, FBZ, CNV Overheid en de AOb een akkoord gesloten voor een nieuwe cao met een looptijd van 1 april 2023 tot en met 30 juni 2024. Een belangrijke focus is het verder terugdringen van het aantal tijdelijke contracten voor, met name, docenten. Ook de hoge werkdruk en erkennen en waarderen zijn belangrijke thema's. Concrete wijzigingen:
loondoorbetalingsplicht bij ziekte: naar 100% in het 1e en 70% in het 2e ziektejaar,
mogelijkheid van transitieverlof,
mogelijkheid Goede Vrijdag als vrije dag te ruilen voor andere erkende feest- of gedenkdag.
Verder is door de cao-partijen gewerkt aan een nieuwe sectorale regeling nevenwerkzaamheden en een update van de Ziekte- en Arbeidsongeschiktheidsregeling Nederlandse Universiteiten (ZANU).
Wet bescherming klokkenluiders
De wet is in 2023 aangenomen door de Eerste Kamer. Deze wet implementeert de EU-richtlijn die voorziet in nieuwe beschermingsmaatregelen voor klokkenluiders. De UT heeft daartoe een externe vertrouwenspersoon misstanden en klokkenluidersfunctionaris benoemd.
Participatiebanen
De landelijke doelstelling voor de UT is 135 fte eind 2025. Het aantal participatiebanen staat medio 2023 op 34 fte. Een daling ten opzichte van 2022 (43 fte) ondanks meerdere maatregelen:
Een nieuw centraal plan met een betere structuur, heldere processen, praktische informatie en externe samenwerking (werven en selecteren van de doelgroep).
In elke faculteit en dienst wordt met ambassadeurs voor de banenafspraak gewerkt en er is een informatieflyer opgesteld en beschikbaar.
De banden met het Werkplein Twente (werkgeversservicepunt) zijn verstevigd zodat kandidaten die onder de banenafspraak vallen sneller gematcht kunnen worden.
Regeling gelijk geboorteverlof voor alle gezinnen
Omdat het krijgen van een kind voor iedereen, ongeacht de gezinssamenstelling, een ingrijpende levensgebeurtenis is, heeft de UT in augustus 2023 de Regeling gelijk geboorterecht voor alle gezinnen ingevoerd. Het is een aanvulling op de bestaande wettelijke en UT-regelingen en regelt dat iedere ouder ten minste zes weken verlof krijgt bij het opnemen van een pasgeborene in het gezin. De regeling wordt opgenomen in de Verlofregeling van de UT.
Arbeidsvoorwaardengelden
De arbeidsvoorwaardengelden zijn in 2023 vooral ingezet voor onderzoek, leiderschapsontwikkeling, capaciteitsmanagement en sport-, leefstijl- en wellbeingweken met breed preventieaanbod. Ook diversiteit en inclusie stonden centraal.
Convenant horizontaal toezicht met de Belastingdienst
In dit kader zijn in 2023 stappen gezet in de formalisatie van de fiscale controles, consistente periodieke uitvoering, vastlegging en opvolging en het ontwikkelen van controlerapportages. De belastingdienst heeft ons in oktober 2023 bezocht en gecomplimenteerd met onze aanpak.
Dierproeven
UT onderzoekers gebruiken technologie om alternatieven voor proefdiermodellen te ontwikkelen. Het Organ-on-Chip Centre Twente ontwikkelt modellen op basis van microfluidica en humane cellen of cellijnen. Deze organ-on-chips kunnen worden gebruikt als ziektemodel of in biomedisch onderzoek in het laboratorium in plaats van een proefdier. Een ander alternatief voor dierproeven zijn 3D gemodelleerde micro-omgevingen, waarmee het effect van nieuwe geneesmiddelen in een geavanceerd in vitro tumormodel wordt getest.
Nog niet voor al het UT onderzoek is een proefdiervrij alternatief. De komende jaren blijven dierproeven onmisbaar om de ingewikkelde processen in complexe ziektebeelden te onderzoeken. De UT kent een proefdierfaciliteit die is ingericht voor de huisvesting van kleine knaagdieren. De aantallen zijn jaarlijks pas halverwege het kalenderjaar beschikbaar. Daarom rapporteren we hier, in lijn met vorig jaar, het aantal in 2022. Dat jaar zijn 481 muizen en 80 ratten ingezet voor fundamenteel onderzoek naar kanker, maag-, darm- en leverziekten, en aandoeningen aan het zenuwstelsel.