Nationale samenwerking
Een van de speerpunten van de UT is de samenwerking met de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. De organisatie is opgebouwd uit vier impactcoalities: 1. creating secure societies (crisismanagement, polarisatie en ondermijning, veerkracht en veiligheid), 2. responsible societies (circulaire economie, energie neutrale ontwikkeling, klimaatverandering), 3. smart societies (duurzame samenleving) en 4. onderwijs en talent (multidisciplinair onderwijs, cross-universitaire talentontwikkeling).
In 2023 kende het Nationaal Groeifonds M€ 3,5 toe aan het project ‘Hoop in tijden van klimaatverandering’ van Ernst Bohlmeijer (faculteit BMS) en Jan Jorrit Hasselaar (VU). Het project gaat over cultuurverandering en nieuwe vormen van samenwerking in klimaattransitie op basis van hoop. Op onderwijsgebied zijn in 2023 de eerste studenten gestart bij de nevenvestiging van onze bachelor bacheloropleiding Creative Technology. Dit is de tweede opleiding na Mechanical Engineering (start 2019) die een nevenvestiging in Amsterdam heeft. Op dit moment wordt de mogelijkheid onderzocht om de bacheloropleidingen Advanced Technology en International Engineering & Management ook vanuit Amsterdam te starten. Ook wordt verkend welke VU opleiding aan de UT zou kunnen beginnen.
Landelijk is het hoger onderwijs op meerdere punten onderwerp van politiek debat, waar we ons in UNL-verband samen op beraden en acteren. Zo hebben we een actieve bijdrage geleverd aan de UNL-werkgroep Sterken waarin we samen tot een visie op hoger onderwijs in 2040 kwamen. Daarnaast zijn we in 2023 actief geweest in UNL verband in de dossiers:
Bindend studieadvies (BSA)
Internationalisering; opleidingstaal en internationale studenten
Studentenwelzijn en macrodoelmatigheid
Werkgroep Kennisveiligheid
Kennisveiligheid: kwaliteitskader en incident management plan
Klokkenluidersregeling
Levenlang ontwikkelen, Lifelong Learning (LLL)
Dealterm-principes voor overdracht van intellectueel eigendom aan universitaire spin-offs
Wetsvoorstel verbetering zekerheid flexibele arbeidskrachten
In het samenwerkingsverband van de vier Technische Universiteiten (4TU) is als onderdeel van de Pre-U’s van de instellingen gewerkt aan een (online) onderwijspilot ingenieursvaardigheden voor het voortgezet onderwijs. Specifiek met de Technische Universiteit Eindhoven en Brainport zijn de banden verder verstevigd. Voorzitter Ank Bijleveld van Twente Board en voorzitter Jeroen Dijsselbloem van Brainport Eindhoven riepen de regering op bij de verdeling van middelen niet alle regio’s over één kam te scheren. 'Want juist in Twente en Eindhoven zitten de grootste groeimogelijkheden voor Nederland', zeggen ze. Ze achten voor beide regio’s een groei mogelijk die vele tienduizenden arbeidsplaatsen oplevert.
In 2023 is de Netherlands Academy of Engineering (NAE) gestart. Onder de Fellows, wetenschappelijke topexperts, zijn zes UT wetenschappers: Marieke Huisman (faculteit EEMCS), Suzanne Hulscher (faculteit ET), Detlef Lohse (faculteit S&T), Maroeska Rovers (TechMed Centre), Vinod Subramaniam (CvB) en Gabriëlle Tuijthof (faculteit ET). De NAE is een publiek gefinancierd, onafhankelijk nationaal samenwerkingsverband dat de belangrijkste deskundigen en vernieuwers uit wetenschap, bedrijfsleven en overheden samenbrengt.