Informatievoorziening en ICT-ontwikkelingen

Digitalisering en automatisering

In 2024 lag de nadruk op het versterken van digitale veerkracht van de bedrijfsvoering en op duurzame ICT-oplossingen voor primaire processen. Zo is de UT Campus App ontwikkeld, de netwerkbekabeling van de datacenters vervangen net als het accountprovisioningsysteem en is aan de netwerkinfrastructuur gewerkt. Door gerichte investeringen in cyberbewustzijn is de informatieveiligheid verhoogd. De verplichte cyber security awareness training is succesvol afgerond door 84% van de UT medewerkers.

Continuïteitsmanagement en duurzame inkoop blijven speerpunten om de toekomstbestendigheid van onze digitale infrastructuur te waarborgen. In 2024 hebben we volwassenheidsniveau 3 opnieuw bevestigd in de SURF-IB-audit (gemiddelde score over alle onderdelen 3,3). Bovendien zijn de certificaten voor ISO27K en NEN7510 weer toegekend.

Landelijke primeur opschonen onderwijssystemen conform de AVG

Dit meerjarige project werd uitgevoerd door de diensten CES en LISA in samenwerking met medewerkers van de faculteiten. Voor 25 systemen in het onderwijsdomein zijn de bewaartermijnen bepaald en wordt de data conform deze bewaartermijnen opgeschoond. De UT is de eerste universiteit in Nederland die zo’n traject heeft afgerond.

De UT is op verschillende manieren betrokken bij het groeifondsprogramma Npuls:

  • Toekenning van k€ 500 subsidie voor de doorontwikkeling van ons project Centre for Teaching & Learning (CTL) is ingezet voor uitvoering voor de (door)ontwikkeling van ons Centre for Teaching & Learning (CELT).

  • Ruim 400 deelnemers namen deel aan de nationale XR dag op de UT.

  • Deelname aan vervolg op de pilot microcredentials binnen transformatiehub wendbaar georganiseerd onderwijs. 

  • Met Kim Schildkamp (faculteit BMS) als projectleider AI en Data Literacy zijn we nauw betrokken in de Data en AI hub.

Informatievoorziening

Beschikbaarheid en duiding van goede data is essentieel voor besluitvorming en strategische sturing. In 2024 zijn verdere stappen gezet om de informatievoorziening binnen de UT verder te ontwikkelen. De samenwerking tussen het centrale BI-team, de ICT-afdeling LISA en de faculteiten heeft verder vormgekregen. Hierdoor neemt de beschikbaarheid van data toe wat de Planning & Control-cyclus versterkt, onder andere via het periodieke Strategy Dashboard voor het monitoren van strategische doelen.

Om deze ontwikkeling voort te zetten, blijft de UT investeren in het vergroten van de datavolwassenheid. Dit gebeurt onder andere door verdere professionalisering van data governance en de ontwikkeling van een nieuw centraal dataplatform, waarmee de betrouwbaarheid en toegankelijkheid van data verder kan worden verbeterd.