Kwaliteitszorg onderwijs

Instellings- en opleidingsaccreditatie

De UT is geaccrediteerd als instelling hoger onderwijs. De laatste ITK-beoordeling (Instellingstoets Kwaliteitszorg) vond plaats in december 2019. Op basis van de positieve uitkomst is de UT geaccrediteerd tot en met 2026. In 2024 heeft de UT op verzoek van de NVAO een jaar verlenging van deze accreditatie ontvangen. De UT bereidt zich nu voor op het panelbezoek in 2026 ten behoeve van een nieuwe accreditatie in 2027.

In 2024 zijn de volgende opleidingen opnieuw geaccrediteerd:

  • BSc/MSc Electrical Engineering;

  • BSc/MSc Industrial Engineering and Management (Technische bedrijfskunde);

  • MSc Sustainable Energy Transition, MSc Embedded Systems;

  • MSc Educational Science & Technology;

  • MSc Spatial Engineering (inclusief bijzonder kenmerk Internationalisering);

  • MSc Philosophy of Science, Technology & Society;

  • BSc Management, Society and Technology (inclusief erkenning joint degree met Münster);

  • MSc Public Administration;

  • MSc European Studies;

  • BSc/MSc Business Information Technology.

In 2024 hebben de volgende opleidingen een positief paneladvies ontvangen:

  • BSc/MSc Mechanical Engineering (inclusief nevenvestiging VU Amsterdam);

  • BSc/MSc (International) Business Administration (inclusief bijzondere kenmerken Ondernemen en Internationalisering);

  • BSc/MSc (Technical) Computer Science;

De NVAO-besluiten voor deze opleidingen verwacht de UT in 2025.

In het voorjaar van 2024 ontving BSc Liberal Arts and Science een positief paneladvies; de UT verwacht een positief accreditatiebesluit in 2025. Desondanks, en louter als gevolg van achterblijvende studentaantallen, is de formele beëindiging van deze opleiding in gang gezet. De opleiding blijft voor ingeschreven studenten bestaan tot en met 31 augustus 2029 en voldoet tot die tijd aan kwaliteitseisen.

EQAF

In november organiseerde de UT het jaarlijkse event European Quality Assurance Forum (EQAF). Tijdens dit evenement ontmoetten betrokkenen bij onderwijskwaliteitszorg vanuit heel Europa elkaar, voor het eerst in zijn 20-jarig bestaan in Nederland. In totaal namen 450 deelnemers uit 45 landen deel en bespraken zij de laatste ontwikkelingen op het gebied van onderwijsstrategie. Het evenement benadrukte het belang van internationale samenwerking voor toekomstbestendige kwaliteit van hoger onderwijs.

Kwaliteitsafspraken en studentenwelzijnsmiddelen

De invoering van het leenstelsel heeft tot extra financiering geleid om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. De besteding hiervan loopt volgens de Kwaliteitsafspraken. De kwaliteitsafspraken van de UT zijn via een bottom-up werkwijze in 2018 ontwikkeld. De plannen zijn uitgewerkt binnen vijf programma’s: Community building, Learning facilities, Teaching professionalisation, Global citizens en Talent development. In de bijlage leggen we verantwoording af over de manier waarop de middelen worden besteed.

OCW biedt daarnaast bijzondere middelen voor studentenwelzijn. De in 2024 aan de UT toegekende middelen worden besteed in lijn met het Nationale Kader Studentenwelzijn. De besteding sluit aan op het UT plan voor studentenwelzijn 2024-2026 dat in 2023 is vastgesteld. De focus ligt in dit programma op vier pijlers: preventie, sense of belonging, ondersteuning en leren.

Slimmer collegejaar & Pilot Wisselstroom

Bedrijfsvoering, onderwijs en welzijn komen samen in het nationale project ‘Slimmer Collegejaar’. De UT neemt deel aan dit door OCW geïnitieerde project, lopend van 2023 tot en met 2026. Het doel van het project is om het aantal onderwijs- en of tentamenweken op een verantwoorde wijze terug te brengen, en/of bestaande onderwijsactiviteiten slimmer in te richten, zodat de werkdruk van studenten, docenten en onderzoekers wordt teruggebracht. Deelnemende UT opleidingen zijn de bacheloropleidingen Industrial Design Engineering (faculteit ET), Applied Physics (faculteit TNW) en Advanced Technology (faculteit TNW), en de master Geo Information and Earth Observation Sciences (faculteit ITC). In juni 2024 vond hier de landelijke kennisdelingsbijeenkomst van het project plaats waar onder andere vier Twentse pilots zijn gepresenteerd.

In het kader van ‘de student op de juiste plek’ heeft de UT deelgenomen aan de ‘Pilot Wisselstroom’ van het Ministerie van OCW. De pilot beoogt een betere samenwerking tussen wo- en hbo-instellingen vóór de poort en tijdens het eerste studiejaar. De UT heeft samen met Hogeschool Windesheim en Hogeschool Saxion een gezamenlijke voorlichting voor het Voortgezet Onderwijs (VO) ontwikkeld en uitgevoerd. Daarnaast is de omvang van wisselstromen tussen de drie instellingen in beeld gebracht met daarbij horende beweegredenen en ondersteuningsbehoeften van wisselstromers.