Bestuursakkoord

Doelstelling 1: Versterking van het fundament.

Hoe gaat dit aan de UT?

Ongebonden onderzoek: indicator: Starters- en stimuleringsbeurzen.

Vanaf 2023 ontving de UT van OCW starters- en stimuleringsbeurzen om werkdruk te verlagen en ongebonden onderzoek te versterken. Met de startersbeurzen hebben UD’s vaste contracten gekregen. Stimuleringsbeurzen zijn ingezet om UD’s, UHD’s en hoogleraren onderzoekers (met name promovendi) te kunnen laten aannemen. In 2024 zijn beurzen gehonoreerd totdat duidelijk werd dat landelijke bezuinigingen deze programma’s zouden gaan raken. Beurzen die al wel waren toegekend maar nog niet waren ingezet, zijn in de loop van 2024 ingetrokken. De financiering van de starters- en stimuleringsbeurzen is vanaf 1 januari 2025 stopgezet.

Onderwijskwaliteit: verantwoording studievoorschotmiddelen.

De UT heeft plannen uitgewerkt binnen vijf instellingsbrede programma’s: Community building, Learning facilities, Teaching professionalisation, Global citizens en Talent development. In de bijlage Kwaliteitsafspraken leggen we verantwoording af over de manier waarop de middelen worden besteed.

Doelstelling 2: Ruimte geven aan talent.

Hoe gaat dit aan de UT?

Werkdruk: indicator: Wetenschappelijk personeel met een vaste aanstelling.

Aantrekken en ontwikkelen van talent toont de groei, samenstelling en ontwikkeling van de verhouding tijdelijk/vaste aanstelling van wetenschappelijk personeel. Het percentage WP met een vaste aanstelling is gelijk gebleven.

Sociale veiligheid en inclusie: ontwikkelingen op het gebied van sociale veiligheid en inclusie.

Net als in onze samenleving is sociale veiligheid een actueel en belangrijk onderwerp voor de universiteit. In 2024 hebben verschillende afdelingen waaronder DE&I, integrale veiligheid, HR, studentenverenigingen, M&C, de ombudsfunctionaris en CES de handen ineen geslagen om ervoor te zorgen dat iedereen die hier werkt, studeert, sport, op bezoek komt of woont zich veilig voelt en weet waar die terecht kan als dat niet zo is. Lees er alles over in Well-being en Een veilige werkomgeving.

Diversiteit: indicator: Genderbalans in- door- en uitstroom (studenten en medewerkers).

Van orientatie tot arbeidsmarkt geeft voor de bachelor, pre-master en master studenten de genderbalans. Werken bij de UT doet dat voor medewerkers. Bij studenten is de verhouding vrij stabiel, ondanks onze inspanningen om meer vrouwelijke studenten te trekken. Het beeld verschilt overigens wel per opleiding (in Social Sciences is het percentage vrouwen bijvoorbeeld veel hoger in vergelijking met andere opleidingen), het zijn gemiddeldes. Ook het aandeel vrouwen in de wetenschappelijke staf is gelijk gebleven. We zetten ons expliciet in voor het werven van vrouwelijke wetenschappers.

Doelstelling 3: Vergroten van de maatschappelijke impact.

Hoe gaat dit aan de UT?

Kennisbenutting: Universiteiten zullen in de transitie naar anders en breder erkennen en waarderen meer aandacht besteden aan impact, waaronder kennisbenutting, een ondernemende houding in ondernemerschap, en zullen over de voortgang daarvan rapporteren in het jaarverslag.

Als ondernemende universiteit kent de UT een lange valorisatie traditie. We moedigen studenten en onderzoekers aan ondernemend te zijn; zij worden ondersteund in de ontwikkeling van nieuwe start-ups en scale-ups via begeleiding, programma’s, faciliteiten en een breed netwerk waarmee zij toegang krijgen tot bijvoorbeeld groeikapitaal en internationale markten. Lees hierover in 'Onze opleidingen', 'Beleidslijnen Onderzoek en Innovatie' en 'Ondernemerschap, overdracht van kennis en technologie'.

Kennisbenutting: De universiteiten rapporteren in het jaarverslag aan de minister en de minister van EZK over de uitvoering in de praktijk van verbeteringen in de omgang met intellectuele eigendomsrechten richting start-ups en ondernemende onderzoekers.

In Ondernemerschap, overdracht van kennis en technologie beschrijven we hoe we impact creëren uit onze wetenschappelijke basis en hoe zich dat vertaalt naar spin-offs, start-ups en scale-ups.