Governance
We werken vanuit de algemene principes van goed bestuur zoals die zijn vastgelegd in de Code goed bestuur universiteiten. Hoe we aan de negen principes van de Code voldoen, is integraal verwerkt in de verschillende onderdelen van het jaarverslag:
De voorwoorden van het CvB, RvT en URaad schetsen onze maatschappelijk opdracht (principe 1) en de verantwoordelijkheden, taken, samenstelling en inrichting van bestuur (principe 4), toezicht (principe 5) en medezeggenschap (principe 6).
De UT bevordert de realisatie van een open cultuur en veilige en inclusieve omgeving waarin studenten en medewerkers zich kunnen ontplooien en zich professioneel kunnen ontwikkelen (principe 2 en 3). Om medewerkers en studenten zonder risico voor hun positie eventuele (vermoedens van) misstanden of zorgen te laten melden beschikt de UT over een hulpstructuur, bestaande uit een klachtenregeling, een klokkenluidersregeling, een klachten- en geschillencommissie, commissie wetenschappelijke integriteit, vertrouwenspersonen en een ombudsfunctionaris. In dit bestuursverslag wordt hier een nadere toelichting op verstrekt.
De controleverklaring van de onafhankelijke accountant is in de overige gegevens opgenomen (betreft principe 5 toezicht).
De bijlagen bieden de organisatiestructuur, nevenfuncties en declaraties van het CvB. Dit ziet onder meer toe op principe 7 dat elke vorm van persoonlijk tegenstrijdig belang, inclusief de schijn daarvan, door bestuurders en toezichthouders wordt vermeden alsmede principe 8 inzake samenwerkingen en verbindingen (waaronder begrepen verbonden rechtspersonen).
De continuiteitsparagraaf bevat de interne risicobeheersings- en controlesystemen (principe 9).
De UT hanteert verschillende gedragscodes voor wetenschappelijke, zakelijke en sociale integriteit voor studenten, medewerkers en derden. Deze zijn online beschikbaar en geclusterd onder Integrity and ethics.
Specifiek op het gebied van duurzaamheidsverantwoording dragen we actief, ook landelijk, bij via het landelijke programma Samen Verantwoorden:
Werkgroep Duurzaamheid: deelname aan de landelijke groep; in ons jaarverslag zijn de onder fase 1 en 2 genoemde onderwerpen uit de handleiding vrijwillige rapportage opgenomen.
Werkgroep Toekomst: deelname aan de landelijke groep.
Werkgroep iXBRL: meegedraaid in een pilot; door de koppeling van onze jaarverslag-software aan iXBRL kan het jaarverslag worden ontsloten in een taal leesbaar voor zowel mensen als computers.
Bestuursakkoord & Notitie helderheid
In het Bestuursakkoord 2022 hoger onderwijs en wetenschap zijn de inhoudelijke nationale doelstellingen vastgelegd: Versterking van het fundament, Ruimte geven aan talent en Vergroten van de maatschappelijke impact. In een bijlage delen we hoe we hieraan bijdragen.
Via de Notitie Helderheid in de bekostiging van het hoger onderwijs geven we inzicht in de interpretatie en toepassing van de bekostigingsregels. De thema’s uit de notitie hebben we in een bijlage op een rij gezet.
Rol in ontwikkelingssamenwerking
De faculteit ITC is, met een mandaat van de Nederlandse overheid, opgericht om bij te dragen aan capaciteitsopbouw in de geo-, informatiewetenschappen en aard observatie en haar toepassingen met een focus op landen in ontwikkeling en transitie. Omdat de faculteit hiervoor een bedrag aan basisfinanciering ontvangt dat is geoormerkt voor ontwikkelingssamenwerking, dient ze over de activiteiten te rapporteren in het jaarverslag. Naast inhoudelijke links in het bestuursdeel is het integrale verslag in een bijlage opgenomen.
Investeren met publieke middelen in private activiteiten
De beleidsregel Investeren met publieke middelen in private activiteiten, die in april 2021 is gepubliceerd, vervangt thema 2 van de Notitie Helderheid. Meer hierover in de bijlage.
Coronaparagraaf: NPO
Om de effecten van de pandemie op te vangen heeft de UT gebruik gemaakt van verschillende COVID-19 gerelateerde subsidieregelingen. Uit het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) ontving de UT middelen voor herstel en ontwikkeling van het onderwijs tijdens en na corona. Onderzoekers zijn in 2024 ondersteund met middelen uit het ‘Bestuursakkoord onderzoek Steunprogramma voor herstel en perspectief van de onderzoeker’. Zie de bijlage voor een integrale tekst over het NPO.