In de opleidingsketen

Voor de UT is de hele opleidingsketen van belang. Aan de voorkant van de onderwijsketen werkt de UT in een hecht netwerk van circa 40 basisscholen samen met Kids4Twente (gefinancierd door de Twenteboard) en 26 middelbare scholen (VO) in Oost-Nederland. Het programma Pre-U Junior fungeert als het knooppunt voor outreach en versterking van wetenschap en technologie in het primair onderwijs. Pre-U bereidt middelbare scholieren voor op succesvol studeren in het hoger onderwijs. In 2024 werden (in 4TU-verband) online lesmodules en inspiratiepakketten ontwikkeld om in het VO ingenieursvaardigheden te versterken. Dit sluit aan bij de voorbereiding op de landelijke curriculumherziening van de bètavakken in het VO. Er is een sterke verbinding tussen Pre-U en de UT-lerarenopleidingen.

Weekend van de Wetenschap

In 2024 hebben de 4TU’s gezamenlijk deelgenomen aan het Weekend van de Wetenschap door studententeams van elke TU in te zetten. De studententeams stonden met hun voertuigen, demo’s en workshops op een zonovergoten Marineterrein om aan kinderen en volwassenen te laten zien hoe leuk techniek is (’lekker apparaten slopen’) en meer uit te leggen over de duurzame en slimme oplossingen waar technische universiteiten met hun innovaties aan bijdragen.

De UT verzorgt lerarenopleidingen voor het voortgezet onderwijs in natuurkunde, wiskunde, scheikunde, informatica en ontwerpen. Dit gebeurt met de master Educatie in de Bètawetenschappen, de educatieve minor Leren Lesgeven, de educatieve module en een zij-instroomtraject. Hiermee vervullen we een essentiële rol ten tijde van een landelijk tekort aan (bèta)leraren in het funderend onderwijs.

We werken veel samen in de regio. We zijn onderdeel van de regionale alliantie Oost Werkt en de onderwijsregio Twente-Achterhoek-Oost Salland. Vanuit het Assessmentcentrum Twente (ACT) ondersteunen we toekomstige en zittende docenten bij het vinden van een passende route naar of binnen het voortgezet onderwijs. Het programma Pro-U draagt bij aan de kwaliteit van het onderwijs in de regio door de professionele ontwikkeling van personeel uit het voortgezet en primair onderwijs.​ Ruim 200 mensen namen deel aan activiteiten zoals de Inspiratiemiddag Scheikunde, Hackathon AI (in samenwerking met de Nederlandse AI Coalitie) en de Professionele Leernetwerken Scheikunde en Natuurkunde.

Leren houdt niet op nadat een diploma is behaald. Wij bieden bij- en omscholing aan alumni en andere groepen die bij willen blijven op de arbeidsmarkt. Iedere faculteit ontwikkelt LLO-activiteiten. In 2024 springen een aantal mooi ontwikkelde proposities in het oog, zoals: Geoversity, Postacademische leergang Digitale Architectuur en Learning Communities samen met het ROC van Twente en Hogeschool Saxion.

In de samenwerking met ROC van Twente en Saxion ontvingen we in 2024 bovendien subsidie voor onze LLO-activiteiten via de Leven Lang Ontwikkelen Katalysator Bouwsteen 2. Met een subsidie van M€ 2 voor scholing van werknemers in de energietransitie in Twente bundelen we onze krachten om een Leven Lang Ontwikkelen vorm te geven rondom de grote uitdagingen op het gebied van de energietransitie.

Voor het professionaliseren van de LLO-organisatie binnen de UT zijn we gehonoreerd met een Leven Lang Ontwikkelen Katalysator Bouwsteen 3. Concreet betekent dit dat er in 2024 een start is gemaakt met het ontwikkelen van de benodigde systemen en processen om een diversiteit aan LLO-activiteiten te faciliteren. Doel is om systemen en expertise te verankeren in de UT organisatie zodat LLO een kernactiviteit van de UT kan worden.

Ook trekken we voor LLO op met onze partners. Bij het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CVD) in Apeldoorn zijn bijvoorbeeld een aantal Learning Communities opgezet én is onderzoek gedaan naar de werking ervan. Het project CLIC-IT is daar een mooi voorbeeld van. In 2024 is verder met het bestuur van de Universität Münster afgesproken om een verkenning te doen rondom de mogelijkheden voor samenwerking in LLO. De UT beoogt om van LLO een volwaardige 4e pijler naast onderwijs, onderzoek en valorisatie te maken.