Beleidslijnen onderwijs

Wij leiden onze studenten op om een positieve bijdrage te leveren aan het oplossen van de complexe uitdagingen waar de wereld voor staat. Meer dan voorheen ligt de oplossing niet slechts in één kennisdomein, maar in meerdere: dit vraagt om multidisciplinaire samenwerking. Daar bereiden wij onze studenten op voor met een breed onderwijsaanbod van bachelor- en masterprogramma’s waarin bèta en gamma samenkomen. Toepassing in de dagelijkse realiteit gebeurt door challenges: studenten werken aan oplossingen voor uitdagingen uit de samenleving (zie: Challenge Based Learning).

Onze Onderwijsvisie ‘Leren door Interactie’ (VoLT) schetst hoe wij studenten aan ‘meer dan een diploma’ willen helpen. Met de huidige uitdagingen als vertrekpunt, beschrijft de visie drie doelen die samen het hart van ons onderwijs vormen: leren door te doen, bouwen aan inclusieve gemeenschappen en persoonlijke ontwikkeling.

Het bachelor onderwijs is georganiseerd volgens de lijnen van het door de UT ontworpen Twents Onderwijs Model (TOM). De programma’s bestaan uit thematische modules die projectmatig zijn ingericht. Studenten worden ondersteund om hun eigen leerproces vorm te geven. Zij worden opgeleid in drie rollen: die van onderzoeker, ontwerper en organisator. Minoren bieden ruimte om te verdiepen in disciplines en vaardigheden buiten de eigen opleiding. Het masteronderwijs richt zich op de integratie van onderwijs en onderzoek, daarmee onze positie als onderzoeksuniversiteit versterkend. We leiden alle studenten op met brede vaardigheden en competenties, waarbij multi- en interdisciplinariteit centraal staan.

De UT bereidt zich voor op verschillende scenario's in relatie tot de omvang van onze studentenpopulatie en opleidingstalen. De Minister van OCW werkte in 2024 aan de Wet Internationalisering in Balans en de Algemene Maatregel van Bestuur Toets Anderstalig Onderwijs (TAO). In de universitaire gemeenschap is veel onzekerheid over de ontwikkeling van deze Wet. De impact van de maatregelen kan groot zijn, zowel qua instroom van internationale studenten als in de vorm van het (grootscheeps aanpassen van het) onderwijsaanbod.

In relatie tot de huidige financiële situatie van de UT is in 2024 onder andere gekeken naar de arbeidsintensiviteit van het TOM-model. De analyse geeft geen aanleiding tot het wijzigen van het onderwijsmodel als zodanig, wel tot het optimaliseren van de doelmatigheid. Verder is onderwijskwaliteitsbeleid en nieuw toetsbeleid vastgesteld dat samen met de VoLT de basis is voor de instellingstoets kwaliteitszorg (ITK) in 2026.