Kwaliteitszorg onderzoek en innovatie

Elke zes jaar vindt een evaluatie plaats van de onderzoekseenheden volgens het Strategy Evaluation Protocol (SEP 2021-2027). Midterm-reviews waren er in 2024 voor de faculteiten ITC en BMS en binnen faculteit EEMCS voor de disciplines computerwetenschappen en wiskunde. In 2024 is gestart met de voorbereiding van de beoordeling van de faculteit ET die is gepland voor 2025. In 2024 hebben de faculteit TNW en de discipline elektrotechniek (faculteit EEMCS) waardevolle visitatierapporten ontvangen waarmee de eenheden aan de slag gaan.

De commissie was onder de indruk van de hoge kwaliteit van het onderzoek van de faculteit TNW. De commissie moedigt aan om verdere keuzes te maken waarin te excelleren. De commissie is onder de indruk van de samenwerking met maatschappelijke partners, de koppelingen met de SDG’s en de resultaten, waaronder spin-offs, patentaanvragen en onderzoek voor de industrie. Voor de commissie bleek het moeilijker om het daadwerkelijke gebruik van deze outputs vast te stellen; helder gedefinieerde ambities en doelstellingen lijken onderontwikkeld. De commissie signaleert dat genderdiversiteit en sociale veiligheid meer aandacht verdienen. Als follow-up is onder andere meer focus aangebracht in het onderzoek van de faculteit.

De onderzoekskwaliteit van de discipline elektrotechniek binnen de faculteit EEMCS wordt hoog beoordeeld. Desondanks adviseert de commissie om door internationale benchmarking de mondiale positie verder te verbeteren. De verschuiving van kwantiteit naar kwaliteit in publicaties is lovenswaardig, maar moet worden onderbouwd met bewijs van een grotere impact. De discipline leunt sterk op ‘beroemde onderzoekers’ die uitmuntend onderzoek verrichten en velen binnen de faculteit inspireren. Het is echter van cruciaal belang om, ook buiten de huidige staf, plannen te maken voor veelbelovende onderzoeksgebieden. De maatschappelijke relevantie is groot, maar de zichtbaarheid, vooral voor het algemene publiek, te beperkt. De commissie benadrukte de noodzaak van strategisch leiderschap.

Eind 2024 bracht de landelijke Sectorplancommissie Bèta & Techniek een bezoek aan de UT om input op te halen voor het eindverslag van de in 2019 gestarte sectorplannen. Aangezien deze plannen in 2024 werden afgerond, was het doel van het bezoek om inzicht te krijgen in de voortgang, besteding en toekomstplannen met betrekking tot de in 2022 toegekende middelen. Specifieke aandacht was er voor de lerarenopleiding, outreach en impact aspecten. De commissie complementeert de UT met haar talent- en promotiebeleid, de outreach-activiteiten en haar maatschappelijke impact, met name de wijze waarop de UT bedrijven aan zich weet te binden. Voor het eindverslag over de in 2019 gestarte plannen is een reflectie verzocht op zeven onderwerpen: een verzoek dat uiteraard wordt opgevolgd.

Organisatorisch zijn in 2024 stappen gezet om de onderzoekskwaliteitszorgcyclus meer bij de P&C-cyclus te laten aansluiten. Ook is gewerkt aan een actieplan voor de implementatie van de COARA, de COalition for Advancing Research Assessment waarvoor de UT in 2022 tekende. Het is een Europees protocol voor vernieuwing van onderzoeksbeoordelingen. Het streeft naar een verbeterd, doeltreffender, efficiënter en inclusiever onderzoekssysteem.