Risico’s buiten de directe invloedssfeer van de universiteit (B3)
Ook buiten de directe invloedssfeer van de universiteit hebben we te maken met een verscheidenheid aan risico’s. Hoewel we ten aanzien van een aantal van deze risico’s beperkte of geen invloed hebben op de kans dat zo’n gebeurtenis zich voordoet, gaan we bewust om met hoe we eventuele gevolgen hiervan zoveel mogelijk kunnen beperken. In deze paragraaf benoemen we er een aantal.
Geopolitieke (economische en technologische) competitie, conflicten en crises
Er is sprake van een verhoogde dreiging van (handels-)oorlog(en). Ontwikkelingen die hiermee samenhangen en onze universiteit raken zijn gevaar van misbruik van kennis door statelijke en niet overheidsfactoren, het vaker voorkomen van cyberattacks, buitenlandse inmenging in besluitvorming of ten aanzien van academische vrijheid, steeds striktere sancties en exportregels en gevoelens van stigma, discriminatie en/of vijandigheid. Maatregelen die van toepassing zijn op kennisveiligheid en veiligheid in het algemeen zijn ook hier van toepassing, zoals het stelselmatig opstellen van incidentrapportages en follow-up beleggen, overleg met Beveliging, manager Integrale Veiligheid, diversity, equity and inclusion officer, manager Integrale Veiligheid en Emergency Officer Abroad in deze of wisselende samenstelling, ter voorkoming van incidenten, maar ook op momenten dat incidenten zich voordoen. Verder staan we ook in contact met diverse externe partijen en maken we gebruik van risico-analyses en informatie van buitenaf om risico-analyses en -inschattingen te maken, zodat gevolgen van gebeurtenissen zo goed mogelijk in kaart kunnen worden gebracht, ingeperkt en waar mogelijk voorkomen kunnen worden, of kansen benut.
Technologische ontwikkelingen (generatieve AI)
Technologie ontwikkelt razendsnel. Het is een uitdaging om het onderwijs hierop aan te laten sluiten en bij te laten blijven. Desalnietemin is het van belang om aan te blijven sluiten op behoeften van de student van nu. Verder kunnen deze ontwikkelingen ook een wezenlijk gevaar vormen aangaande cybersecurity. Onze beheersmaatregelen ten aanzien van de geformuleerde risico's op Kennisveiligheid en ICT zijn ook hierop van toepassing.
Klimaatverandering
Een typisch risico van deze tijd is klimaatverandering. Voorbeelden zijn extreme regenval en aanhoudende droogte. Dit kan diverse gevolgen hebben, van impact op menselijke factoren (bijvoorbeeld niet op het werk kunnen komen, ongelukken etc.) tot disrupties van vitale infrastructuur, waardoor werk blijft liggen of niet meer tot uitvoer kan worden gebracht. Voorbeelden zijn stagnerend onderwijs, onderzoek en ondersteunende bedrijfsvoering. We blijven goed geïnformeerd en gebruiken de informatie om zo goed mogelijk in te spelen op mogelijke gebeurtenissen. Een voorbeeld daarvan is de werking van het Business Continuity Plan. Een ander voorbeeld is de risico-analyse met behulp van externe bronnen, waarmee zo goed mogelijk een inschatting kan worden gemaakt van het voorkomen ervan en eventuele gevolgen, als dit niet in te schatten is.
Internationalisering
De Universiteit Twente heeft een sterk internationaal karakter. Dit is een bewuste keuze. De huidige coalitie heeft het in balans brengen van internationalisering in het hoger onderwijs hoog op de agenda staan. Hiertoe zijn de WIB (Wet Internationalisering in Balans) met als onderdeel daarvan de TAO (Toets Anderstalig Onderwijs) in het leven geroepen. Deze ontwikkelingen vormen grote risico’s voor het huidige onderwijsklimaat, ook voor de Universiteit Twente. Niet alleen lopen we een financieel risico, omdat het eventuele verlies aan buitenlandse studenten en onderzoekers niet zomaar opgevangen kan worden, ook kan dit een wezenlijke verandering veroorzaken in het unieke onderwijs- en onderzoeksklimaat waar de UT voor staat. In onze belangrijkste risico's zijn zowel op de gebieden Onderwijs, Valorisatie/Kennisveiligheid en Financiën diverse maatregelen geformuleerd om hier zo goed mogelijk op te anticiperen en te reageren. Lobby-activiteiten, waarbij het belang van internationalisering ook benadrukt wordt, maken hier tevens onderdeel van uit.
Nieuwe wet- en regelgeving
Het is bij nieuwe wet- en regelgeving vaak afwachten welke impact ze heeft op de (financiële) situatie van universiteiten (invoering flexwet, geactualiseerde beleidsregel investeren met publieke middelen in private activiteiten, participatiewet, privacywetgeving). We anticiperen op deze onzekere ontwikkelingen door bijvoorbeeld externe samenwerkingen te zoeken (om risico’s te delen) en/of door het opstellen van scenario-analyses voor het eventueel vormen van (financiële) voorzieningen. Het is algemeen bekend dat toenemende regeldruk een mogelijke inperking vormt van de professionele inzet van personeel doordat zij in toenemende mate tijd moeten besteden aan het afleggen van rekening en verantwoording. Hier gaan we zo slim mogelijk mee om door bij invoering van deze wet- en regelgeving verantwoordingsstructuren zo goed mogelijk in te richten (‘zo hoog mogelijke informatiewaarde met zo weinig mogelijk inspanning’), bijvoorbeeld door systemen goed te gebruiken en efficiënte business intelligence toe te passen.
Buitenlandse (geo-)politieke ontwikkelingen
Grote incidenten in buitenland (aardbeving, terrorisme en oorlog) waarbij studenten en/of personeel betrokken zijn en geraakt worden of die een ontregelende invloed hebben op studenten en personeel die zich hier bevinden zijn niet te voorzien, maar kunnen een grote impact hebben op de organisatie in de breedste zin van het woord. We leren van gebeurtenissen uit het verleden en ontwikkelen structuren en communicatierichtlijnen om hier effectiever en efficiënter mee om te gaan.