Beleidslijnen onderzoek en innovatie

Ons onderzoek wordt gedreven door maatschappelijke vraagstukken en wetenschappelijke nieuwsgierigheid. De ontwikkeling van fundamentele en toegepaste kennis en technieken wordt ingezet om bij te dragen aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.

De UT richt zich op vier impact domeinen:

  • Health/Gezondheid: sustainable employability in healthcare, personalised medicine, implementatie healthtech.

  • Climate/Klimaat: klimaat- en weersextremen, energietransitie en -innovatie.

  • Safety and security/Veiligheid: maatschappelijke, digitale en fysieke cyberweerbaarheid en -security.

  • Chip technologies/Chip technologie: Chip design/ontwerp, equipment/productie en materialen.

Maatschappelijke relevantie is niet alleen leidend op de inhoud, maar ook hoe we onderzoek bedrijven. Middels citizen science werken studenten en onderzoekers samen met burgers. Ook met bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden zoeken we naar oplossingen voor concrete vraagstukken. Zo verkleinen we de kloof tussen innovatie en toepassing en tussen universiteit en maatschappij. Deze samenwerking brengt nieuwe inzichten en maakt wetenschappelijk onderzoek toegankelijker voor de maatschappij.

Het beleid voor economische innovatie richt zich op het ontwikkelen en versterken van ondernemerschapsvaardigheden, het aanjagen van digitalisering en circulariteit in het bedrijfsleven en het verhogen van verdienvermogen. Maatschappelijke impact bereiken we met outreach-activiteiten. Ook stimuleren we UT’ers actief deel te nemen aan het maatschappelijk debat. Door dit soort activiteiten maken we wetenschappelijke kennis en resultaten proactief toegankelijk voor de maatschappij.