Missie, visie en activiteiten van het ITC

De missie van het ITC is capaciteitsontwikkeling, waarbij geo-informatie en aardobservatie technieken effectief worden toegepast om wereldwijd complexe problemen aan te pakken. We stellen partners in staat om de impact van deze uitdagingen te traceren en begrijpen en met geo-spatiale oplossingen dragen we bij aan het tot stand brengen van een duurzame leef omgevingen het veerkrachtig en weerbaar maken van de samenleving.

We streven naar een wereld waarin onderzoekers, docenten en studenten samenwerken met overheden, NGO’s, het bedrijfsleven en lokale gemeenschappen om complexe problemen te overwinnen en bij te dragen aan duurzame, eerlijke en digitale samenleving.

Het ITC werkt aan drie primaire processen: onderwijs, onderzoek en institutionele samenwerking, onder de paraplu van capaciteitsontwikkeling in het kennisdomein van ruimtelijke informatie en aardobservatie. Door de combinatie van deze drie processen wordt kennis ontwikkeld (door onderzoek en innovatie), gedeeld (door onderwijs en training) en geïntroduceerd in de samenleving (door projecten, valorisatie en partnerships). Dit wordt gedaan op onderwerpen en thema’s die bijdragen aan het beleid van het Ministerie van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BHOS) en de Sustainable Development Goals.

De activiteiten van het ITC hebben als hoofddoelstelling het versterken van de capaciteit in onze doellanden (d.w.z. de landen met prioriteit in het beleid van het Ministerie van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking [1]).

Dit wordt gedaan op individueel, organisatie en op maatschappelijk niveau. Dat draagt tevens bij aan de economische ontwikkeling en welvaart, aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en indirect draagt het ook bij aan het vergroten van kansen op de arbeidsmarkt. De activiteiten omvatten (maar zijn niet beperkt tot:

  • Het aanbieden van (geaccrediteerd) wetenschappelijk en beroepsgericht onderwijs. Hieronder vallen Masteropleidingen en een promotie (PhD) programma;

  • Het aanbieden van cursussen die niet leiden tot een graad;

  • Het uitvoeren van wetenschappelijk en toegepast onderzoek;

  • Door middel van projecten en samenwerkingsverbanden het bijdragen aan de ontwikkeling van capaciteit, specifiek in ODA landen. In de keuze van deze landen ligt een focus op die landen en regio’s die van belang zijn voor het Nederlandse beleid.

Het ITC voert haar activiteiten uit met het doel impact te bereiken, zoals beschreven staat in het Missie en Visie document 'Global Challenges, Local Actions – Vision, Values and Practice of ITC for 2020-2030'.

Op basis van de aantallen studenten (alumni gegevens) kan geconcludeerd worden dat meer dan 80% van de studenten in het voltijds Masteronderwijs afkomstig is uit landen in de 'DAC list of ODA recipients [2]'. Het ITC heeft een wereldwijd netwerk van meer dan 25.000 alumni. Dit netwerk vormt een belangrijke bron van contacten voor het ITC zelf, maar is ook toegankelijk voor de overheid en het bedrijfsleven.

Naast de studenten die naar het ITC komen voor in-house Masterprogramma’s, wordt ook niet geaccrediteerd onderwijs aangeboden in de vorm van korte trainingen en op-maat onderwijs. Dit kunnen cursussen zijn die zowel in Nederland als op locatie worden aangeboden en zowel bedrijven, kennisinstellingen en overheden ondersteunen.

Ook in de context van partnerships en projecten worden veel trainingen en cursussen aangeboden met een kortere looptijd van 2 à 3 weken. Voorbeelden zijn: het Land-4 Peace project [3], uitgevoerd met het Kadaster, de Research and Development Facility van het EO Africa project [4] en het SEED4NA project. Het SEED4NA project [5] is bedoeld om de kwaliteit en de impact van hoger onderwijs in Noord-Afrika te vergroten op het gebied van aardobservatie en gerelateerde domeinen zoals spatial data infrastructure. Het project wordt gefinancierd door De Europese Commissie (Erasmus +) en is een samenwerking tussen 9 Noord-Afrikaanse en 5 Europese organisaties, waaronder het ITC.

Het ITC biedt een 4-jarig PhD programma aan waarin een constant aantal van ongeveer 150 promovendi worden opgeleid. Het PhD programma is een integraal onderdeel van het onderzoek van de faculteit en sluit aan op de thema’s waarmee het ITC zich profileert.

Het ITC werkt met een grote projecten portefeuille van extern gefinancierde opdrachten als een manier om mede invulling te geven aan het mandaat. Ook hier wordt de thematische inhoud en de geografische focus voor een belangrijk deel bepaald door het beleid van de Nederlandse overheid. Een overzicht van projectactiviteiten is te vinden op de ITC-website [6]. Belangrijke thema’s in de projecten portefeuille zijn onder andere: food security, watermanagement, disaster resilience, critical raw materials en smart cities. Een voorbeeld van een project in de context van langdurige en structurele samenwerking is het EENSAT-project in Ethiopië.

Ethiopian Education Network to Support Agricultural Transformation (EENSAT)

Het EENAT-project is een netwerksamenwerking tussen drie Ethiopische universiteiten (het African Centre for Disaster Risk Management, Addis Ababa University, Bahir Dar University en Mekelle University) en het ITC. De samenwerking ondersteunde de transitie van de landbouwsector van de Ethiopische overheid. Het project heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van onderwijs, onderzoek op alle niveaus van het onderwijssysteem (d.w.z. mbo-hbo en wo). Hierbij kwamen onderwerpen aan de orde als duurzame landbouw en voedselzekerheid, de invloed van klimaat en natuurgeweld en watermanagement en het gebruik van ruimtelijke informatie en aardobservatie technieken. Een gezamenlijk onderzoeksprogramma van de drie universiteiten en het ITC was een onderdeel van het programma om ook een zelfstandig kader op te bouwen. Speciale aandacht is besteed aan contacten met de private sector.

Het EENSAT-programma was een initiatief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland, het Ethiopische Ministerie van Onderwijs en het ITC.

  • 1Doen waar Nederland Goed in is. Strategie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Ministerie van Buitenlandse Zaken, juni 2022
  • 2www.oecd.org/en/topics/oda-eligibility-and-conditions/dac-list-of-oda-recipients.html
  • 3https://tierraenpaz.com/home-
  • 4https://www.eoafrica-rd.org/
  • 5https://seed4na.eu/
  • 6https://www.itc.nl/global-impact/